Indlæg af Toke Kruse på Symbions blog
 i Iværksætteri

Skrevet af Toke Kruse, serieiværksætter og manden bag regnskabsprogrammet, Billy. 

Din virksomhed er i gang, du har allerede kunder og har formentlig også de første ansatte ud over stifterne af jeres virksomhed. Hvornår er timingen rigtig til at rejse penge, og hvad er fordelene og ulemperne ved at få ekstern kapital i forhold til selv at rejse pengene ved hjælp af egne banklån, familie og venner? Få svaret i blogindlægget og bliv klogere på kapital!

Timing er altafgørende for, hvornår du får kapital

Ikke alle virksomheder kræver ekstern kapital, og selvom det i medierne ofte fremstår som en succes i sig selv at have rejst penge, kan det være en lige så stor succes at bygge en virksomhed uden investorer og ekstern kapital.

Men det kan være smart at få penge udefra, hvis man ikke selv har den økonomiske muskel at spille med, virksomheden ikke leverer et tilpas cashflow, eller væksten er så stejl, at virksomheden simpelthen bliver mere værd på kortere tid, når du med den ekstra kapital kan træde hårdere på vækst-speederen.

Det bedste tidspunkt at få kapital ind som it-virksomhed er, når du har et kundegrundlag, der vækster uden eksterne midler, når du har ”proof of concept” i markedet, og når du i det hele taget kan se, at omsætningen og kundetilvæksten de sidste 6-12 måneder er steget og steget.

Det er et stærkt signal om, at virksomheden så småt har fået fat i markedet, at dit produkt har bevist sit værd, og at du begynder at have en forståelse for, hvordan du får endnu flere kunder.

Hvornår kan du begynde at “spå” om fremtiden?

Når du kan begynde at beregne omkostningen ved at få en kunde ind, afdække, hvor du kan øge dit marketingbudget, og kender til dine kunders livstidsværdi, har du tilpas mange faktorer til at begynde at ”spå” om fremtiden.

I visse tilfælde kan it-virksomheder selv drifte deres vækst, men hvis planerne ikke holder (og det gør de langtfra altid), kan det være godt og sundt for virksomheden at have en buffer i form af adgang til ekstra kapital. Satser du, og tror du på, at planerne holder, så kan du risikere at havne i en situation, hvor pengene er sluppet op, og du kun har kort tid til at rejse flere penge, og dér vil du ikke hen.

Er du derimod forberedt, får du et større råderum, og selvom din valuation måske bliver højere om 6 mdr., kan du også sætte virksomheden over styr. Det er derfor dit ansvar at vurdere, hvornår timingen er god for jer, for der findes ikke kun ét tidspunkt, der er godt at rejse penge på.

Ulemperne ved ekstern kapital

Selvom det kan være fristende at få investorer ombord i sin virksomhed, kan en langsommere og naturlig virksomhedsvækst også være sund. Investorer stiller krav og kan blande sig mere i dine beslutninger, og selvom virksomheden kan vokse hurtigere, kan noget af din iværksætterfrihed også ryge – især med de forkerte investorer.

Søger du ekstern kapital for tidligt, vil valuationen af din virksomhed være tilsvarende lav, men hvis du omvendt kan komme til endnu en milepæl med ekstra kapital, er det måske værd at overveje, om det ikke er en god idé at afgive en del af virksomheden.

Hvis den procentdel, du er villig til at afgive af din virksomhed, ligger fast, er det ikke så afgørende, om din valuation er lav eller høj, såfremt du selv tror på, at de penge, der skydes ind, kan bringe dig til næste investeringsrunde på den ønskede høje valuation.

‘Det er klart, at jo højere valuation, jo flere penge kan du få ind, men i stedet for at blive for fokuseret på valuationniveauet i den indledende runde skal du tænke på, hvad der kan bringe din virksomhed til næste niveau.

Konklusion: Få kapital ind lige før du har brug for den

Opsummeret skal du altså kende din virksomhed så godt, at du kan vise eksterne personer, at din idé holder, og at du kan tjene penge på den. Jo mere sandsynligt, jo nemmere er det som regel at få penge ind, hvorfor det også gør arbejdet med at rejse penge markant lettere, hvis din idé allerede har fat i markedet.

www.tokekruse.dk 

Seneste blogindlæg
Interview med Jørgen Folkersen på Symbions blog